Bardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy tworzą bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie.
Soczysta chińska surówka z kapusty to idealny dodatek do obiadu. Można ją zrobić wcześniej i przechowywać w słoiku razem z zalewą, a gdy najdzie tylko ochota, delektować się surówką w azjatyckim stylu.
- 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu ryżowego, jabłkowego lub spirytusowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Jak zrobić chińską surówkę z kapusty?
- Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować.
- Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Pozostałe składniki włożyć do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru.
- Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając.
- Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać, by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu).
Zobacz również: surówka z młodej kapusty.
Lubię taką sałatkę do obiadu :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuję, również tak uważam 🙂
Usuń