Dla mięsożerców kulinarna ekstaza przy minimalnym wkładzie czasowym osoby przygotowującej. Przygotowałam Rib-eye stek, czyli stek z antrykotu z glazurą. Tego typu stek wołowy jest lekko przerośnięty tłuszczykiem, co po usmażeniu wpływa na delikatność jego wnętrza. Przygotowanie jest proste, należy pamiętać tylko o tym, że mięso nie może być zimne prosto z lodówki, nie solimy przed smażeniem i dajemy mu odpocząć po usmażeniu.
Składniki:
- stek wołowy z antrykotu o wadze około 250 g i grubości 2,5 - 3 cm
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy
Glazura do steków:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz
- sól
- 1 - 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
- 2 ząbki czosnku
Jak smażyć stek wołowy?
- Stek wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem, inaczej mięso podczas smażenia dozna szoku termicznego i będzie twarde. Umyć, osuszyć i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Żeliwną lub dowolną o grubym dnie patelnię bardzo mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Oliwy dużo nie dawać, gdyż ze steku będzie wytapiać się tłuszczyk. Położyć na rozgrzaną patelnię stek i od tej chwili nie można go ani przesuwać, ani nakłuwać. Smażyć 3 minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.
- Zdjąć stek najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą i dać mu odpocząć tyle samo czasu ile się smażył.
- W międzyczasie przygotować glazurę. Na patelnię po smażonym steku położyć obrane i pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać masło, smażyć do czasu zrumienienia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni i dodać ocet balsamiczny, rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu. Na wolnym ogniu redukować płyn, aż sos będzie miał lekko lepką konsystencję (około 2 minuty).
- Odpoczywający stek położyć na talerz i polać glazurą.
- Tak przygotowany stek jest średnio wysmażony, z zewnątrz jest przypieczony, w środku ma delikatną, różową i soczystą strukturę.
- Stopień wysmażenia można sprawdzić, naciskając go lekko palcem, im bardziej wysmażony, tym twardszy.
Jak sprawdzić stopień wysmażenia steków?
Stopień wysmażenia najlepiej sprawdzić dotykając mięso i porównując jego sprężystość z poduszką kciuka naszej dłoni (informacja źródło):- dłoń luźna: poduszka bardzo miękka - stek surowy (raw)
- kciuk z palcem wskazującym: poduszka miękka - stek mocno krwisty (rare)
- kciuk z palcem środkowym: poduszka nieco twardsza - stek średnio-krwisty (medium rare)
- kciuk z palcem serdecznym: poduszka twarda, ale można lekko ugiąć - stek średnio wysmażony (medium)
- kciuk i mały palec: poduszka zupełnie twarda - stek mocno wysmażony (well done)
Steki są pyszne :) Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń