Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy.
Składniki:
- 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych
- 1 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 80 ml octu ryżowego (1/3 szklanki)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie łyżka sezamu do posypania
Przygotowanie sałatki z ogórków w stylu azjatyckim:
- Ogórki umyć, osuszyć, odciąć miejsca po ogonkach. Na tarce do szatkowania kapusty lub nożem pokroić ogórki w cienkie plastry. Dla lepszego wyglądu można skrobaczką obrać 4 paski skóry, ciąć ogórek z góry na dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki.
- Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę.
- Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego, można dodać jabłkowego.
- Z ogórków zlać powstały płyn i zalać powstałą marynatą. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Przed podaniem można posypać sezamem.
Zobacz również: sałatka sushi.
brzmi i wygląda znakomicie !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smak jest również wart polecenia.
OdpowiedzUsuńZaciekawil mnie ten przepis na salatke , napewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńMiło mi, sałatka jest bardzo smaczna, polecam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na zrobienie sałatki z ogórków. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, sałatka wychodzi bardzo smaczna :)
Usuń