Następna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego dania.
Składniki:
- 5 - 6 łodyg selera naciowego
- 1 jabłko
- 1 łyżka uprażonego słonecznika
Sos: - 2 łyżki soku z cytryny
- 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki.
- Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
- Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypaliło).
- Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.
- Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.
Zobacz również: seler naciowy z suszonymi pomidorami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑