Pieczone udka z kurczaka są aromatyczne, soczyste w środku i z zapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka na obiad smakują najbardziej.
Składniki:
- 3 - 4 ładne udka z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- 1 łyżka oleju
- folia aluminiowa lub papier do pieczenia
- olej do posmarowania naczynia
Przygotowanie:
- Udka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części (z części przykręgosłupowych można ugotować fasolówkę) i oprószyć delikatnie solą.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju. Kawałki kurczaka smarować z obu stron powstałą marynatą i układać jeden obok drugiego w naczyniu.
- Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Można tak przyprawionego kurczaka pozostawić w lodówce na całą noc.
- Piec w 180 stopniach C 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, aby kurczak się zapiekł.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑