Aromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka i ryżu. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 papryki czerwone
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- 2 torebki ryżu (200 g)
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki.
- Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać.
- Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki.
- Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś.
- Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę.
- Dusić kolejne 10 minut najlepiej pod przykryciem, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku.
- Dodać paprykę i dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut.
- W międzyczasie można gotować ryż, w lekko osolonej wodzie, 15 minut, jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu. Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z kurczakiem, aby ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia kurczaka (nie gotować).
Zobacz również: warzywa z kurczakiem gyros.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑