Gdy znudzą się tradycyjnie smażone kotlety mielone albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy na obiad mielone pieczone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka, a i przy okazji można przemycić marchewkę.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (zmielona łopatka wieprzowa)
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka natki suszonej pietruszki lub świeżej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1 łyżka śmietany lub mleka
- 1 jajko
- 1 - 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie kotlet ów mielonych z marchewką:
- Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
- Bułki tartej na początek dodać 1 łyżkę i w zależności od konsystencji, ewentualnie później można dodać drugą.
- Zrobić średnie kotlety. Podczas formowania kotleciki mają się nie rozpadać.
- Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do innej formy do pieczenia, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach C. Chcąc mieć bardziej przypieczone, pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i ostatnie 10 minut pozwolić by kotlety się zapiekły. Dodana śmietana lub mleko powoduje, że kotleciki nie są suche w środku.
Zobacz również: soczyste kotlety mielone.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑