Tak przygotowany pieczony schab jest soczysty, można podawać go na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako wędlinę. Powstały sok z pieczenia, można użyć do przygotowania sosu, lub jako wywar mięsny do zupy.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki soli
- 1 - 1,5 łyżki pieprzu naturalnego mielonego
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 2 łyżki majeranku
- 1 - 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć wszelkie twarde chrząstki.
- Tak przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, majerankiem, przykryć folią i wstawić najlepiej na noc do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki schab położyć na foli aluminiowej, z góry posmarować olejem, ułożyć przekrojone ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Folię zawijamy tak, aby jej końce były u góry, tak przygotowany schab wkładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i kolejne 40 minut. Jeśli chcemy, aby mięso było przypieczone, to 10 minut przed końcem folię rozchylić i np. włączyć termoobieg. Po wyłączeniu piekarnika mięso zostawiamy w nim jeszcze na około 10 minut, aby odpoczęło.
Zobacz również: schab pieczony w rękawie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑