Schab pieczony w rękawie

Kruchy, aromatyczny, a zarazem soczysty schab pieczony, to marzenie każdego smakosza tego mięsa. Taki właśnie schab można uzyskać dzięki odpowiedniemu przyprawieniu mięsa i jego pieczeniu w rękawie do pieczenia.

Soczysty schab wieprzowy

Do pieczenia najlepiej wybierać średniej grubości kawałki schabu, wtedy możemy być pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie dobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki tłuszczu, gdyż dzięki niemu w czasie pieczenia nie traci ono tak szybko wilgoci.

Podczas pieczenia schab jest z wierzchu przykryty plastrami boczku i to sprawia, że po upieczeniu jest soczysty i delikatny w smaku. W tym celu świetnie sprawdza się boczek tradycyjnie wędzony, który dodatkowo nadaje mięsu delikatnego aromatu wędzenia, ale jeśli takiego nie mamy może być również boczek surowy.

Tak upieczony schab świetnie smakuje na ciepło, a po schłodzeniu rewelacyjnie sprawdza się jako bardzo aromatyczna wędlina na kanapki.
Aromatyczny pieczony schab

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 - 4 plastry boczku tradycyjnie wędzonego lub surowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 1 - 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
    dodatkowo:
  •  rękaw do pieczenia 

Jak upiec soczysty schab?

  1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dokładnie z każdej strony solą, majerankiem i kminkiem. Przyprawiony schab przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby przyprawy przeniknęły do mięsa.
  2. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki, obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  3. Następnie przyprawić pieprzem, na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przykryć go plastrami boczku.
  4. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, boki obłożyć obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą oraz ćwiartkami jabłka ze skórką. Rękaw z obu stron spiąć klipsami, z wierzchu zrobić małe nacięcie, aby para wodna mogła swobodnie z rękawa się wydostawać.
  5. Mięso położyć na blaszkę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku godzinę.
  6. Jeśli schab będzie podany na ciepło, to po upieczeniu od razu rękawa nie rozcinać, pozostawić w nim mięso na około 10 minut, a jeśli ma to być wędlina na kanapki, pozostawić schab w rękawie do całkowitego wystudzenia.
  7. Do schabu na ciepło z części wytopionego soku, upieczonej cebuli i jabłka bez skóry można zrobić sos.
Zobacz również: schab pieczony.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *