Ekstrakt waniliowy

/ 1

Warto mieć w kuchennej szafce samodzielnie przygotowany ekstrakt waniliowy do ciast i deserów. Zamiast sklepowej sztucznej waniliny (niemającej nic wspólnego z prawdziwą wanilią) zachęcam do zrobienia prawdziwego ekstraktu waniliowego.

Ekstrakt z prawdziwej wanilii

Koszt zakupu lasek wanilii i alkoholu zwróci się w przyjemności jedzenia ciast i deserów przygotowanych z dodatkiem prawdziwego ekstraktu waniliowego. Już po tygodniu od zrobienia można cieszyć się cudownym waniliowym ekstraktem.
Domowy ekstrakt do ciast z wanilii

 Składniki:

  • 3 - 4 laski wanilii
  • 250 ml wódki

Jak zrobić ekstrakt do ciast z prawdziwej wanilii?

  1. Laski wanilii naciąć wzdłuż (ziarenka można zużyć lub pozostawić).
  2. Wanilię włożyć do słoiczka, zalać alkoholem (wanilia ma być całkowicie zanurzona w alkoholu), szczelnie zakręcić.
  3. Odstawić w ciemna i chłodne miejsce na co najmniej jeden tydzień. Po tym czasie można już używać ekstraktu do wypieków i deserów. Taki ekstrakt im dłużej stoi, tym ma intensywniejszy aromat i ciemniejszą barwę (na zdjęciu po tygodniu od zrobienia).
  4. Do tak zrobionego ekstraktu dokładam co pewien czas świeże laski wanilii po zużyciu ziarenek np. do deseru. 

Komentarze

  1. To taki prosty przepis i w zasadzie nie drogi w porównaniu z kupowanym ekstraktem waniliowym :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *