Beza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza (z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna pianka) z bitą śmietaną i owocami, znika natychmiast po podaniu.
Przygotowując wcześniej
faworki, zostały mi po nich białka. Do tej pory z białek robiłam małe beziki lub wykorzystywałam je w
kokosankach, ale to zajmowało dużo więcej mego czasu. Przygotowanie bezy zajmuje około 2 - 2,5 godziny, lecz w większości jest to czas potrzebny na wysuszenie bezy w piekarniku, a samo ubijanie białek nie trwa dłużej niż 10 minut.
Składniki:
beza:
- 5 białek (o temperaturze pokojowej)
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
- 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce
Przygotowanie bezy z białek:
Beza:
- Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania, gdy piana jest już prawie ubita stopniowo dodawać cukier (po jednej łyżce). Po każdym dodaniu cukru dokładnie go zmiksować (ma nie być wyczuwalny, ma nie zgrzytać).
- Dobrze ubita beza ma być gęsta i błyszcząca, bez widocznych i wyczuwalnych kryształków cukru.
- Do tak ubitej bezy dodać sok z cytryny lub ocet winny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników.
- Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wyłożyć masę na środek i delikatnie uformować kształt, wyrównać i podnieść boki delikatnie do góry. U mnie beza miała średnicę około 28 cm.
- Piec w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku 30 minut, na 2 od dołu poziomie piekarnika bez termoobiegu, ustawiając grzanie góra i dół. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć jeszcze około 90 minut (jeśli mamy czas można nawet suszyć i 120 minut).
- Bezę studzić w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Po wystudzeniu bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem i udekorować dowolnymi ulubionymi owocami.
Krem do bezy:
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać, by nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec ubijania dodać serek i dokładnie połączyć z ubitą śmietaną.
- Beza jest dobra również z kremem tylko z samej śmietanki.
Zobacz również: bezy mini.
Pyszota.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo kusząco:) Pycha!
OdpowiedzUsuń