Wafle trzy smaki

Kolejny przepis na wafle, które nie wymagają dużo czasu, aby je przygotować. Idealne połączenie w deserze smaku słodkiego karmelu, gorzkiej czekolady i kwaśnej marmolady.


Szybkie wafle na deser
Tym razem użyłam czekolady, serka mascarpone, masy krówkowej (kajmak) i marmolady, według mnie połączenie smaków fajnie się uzupełnia. Delikatny kremowy serek, lekko kwaskowa marmolada i chrupiąca, rozpływająca się w ustach czekolada z drobno posiekanymi orzeszkami, daje przyjemne doznania smakowe.

Moje wafle straciły nieco na wyglądzie ze względu na słabej jakości suche wafle, były zbyt przypieczone, kruszyły się i były bardzo cienkie. Proponuję wybierać wafle jasne, o grubych kratkach i nie brać takich co to już w opakowaniu mają pokruszone rogi, gdyż w czasie smarowania również mogą się kruszyć.

Składniki:

  • 1 opakowanie kwadratowych, suchych, jasnych wafli o grubej kratce
  • 300 g masy krówkowej (kajmak)
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 - 300 g gęstej marmolady (u mnie śliwkowa)
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła 
  • 50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z gorącą wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno posiekane orzechy. 
  2. Suchy wafel posmarować wystudzoną czekoladą.
  3. Marmoladę delikatnie podgrzać tak jak czekoladę, wystudzić i posmarować górę wafla położonego na czekoladzie. Przykryć suchym waflem.
  4. Zmiksować serek mascarpone z masą krówkową i powstałym kremem posmarować górę wafla przełożonego marmoladą. 
  5. Przykryć dużą deską do krojenia i obciążyć np. 3 kg cukru lub innym ciężkim przedmiotem, jednak obciążenie nie może być zbyt duże, gdyż z wafli przełożenie się powyciska. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
  6. Czekoladę można podzielić na połowę i warstwy z niej dać z dołu i z góry, oczywiście, jeśli macie suche wafle dobrej jakości. Ja niestety mogłam wykorzystać tylko 4, gdyż jeden był pokruszony (w opakowaniu z reguły jest 5 sztuk).
  7. Zastygnięte wafle kroić dowolnie, według upodobań.

    Zobacz również: wafle z galaretką.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *