Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika 😊
Podobne
ciasto czekoladowe jest już wśród moich ciast, tym razem je nieco urozmaiciłam. Lubię coś zawsze zmieniać i dodawać do przepisów. Tutaj majstrowałam przy kremie, jest budyniowy z borówkami.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią
Masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowy bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 200 g masła lub margaryny
Mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie)
Dodatkowo:
- 200 - 250 g świeżych borówek
Przygotowanie ciasta czekoladowego z kremem i borówkami:
Ciasto:
- Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
- Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru.
- Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.
- Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty.
- Formę 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
- Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25- 30 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.
- Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, równomiernie powciskać w krem umyte i osuszone borówki, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.
- Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta, gdy spód włoży się do formy, w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak, by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze niezastygniętej masy z musu.
- Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.
- Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.
Masa budyniowa:
- W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać budyń.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobiony budyń.
- Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.
- Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
- Masło lub margarynę utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.
Mus brzoskwiniowy:
- Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier puder (jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie, cukru można nie dodawać).
- Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić wodą.
- Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).
- Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć, można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.
Wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPiękne, mus brzoskwiniowy wygląda mega apetycznie na tym cieście ;)
OdpowiedzUsuń