Wątróbka wieprzowa

/ 0

W domu mam młodego krwiodawcę i po oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa, gdyż ponoć zawiera więcej żelaza niż drobiowa i z mięsa jest ono lepiej przyswajalne niż z roślin.

Wątróbka z cebulą

Przygotowanie jest bardzo proste i Syn praktycznie sam ją przygotował, no może z niewielkim wkładem doradczym z mojej strony. Wyszła bardzo smaczna, był bardzo dumy ze swojej pierwszej samodzielnie przygotowanej wątróbki.

Składniki:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 3 - 4 cebule
  • majeranek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania (u mnie żytnia)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyć w zimnej wodzie, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić w niezbyt grube plastry.
  2. Każdy plaster oprószyć pieprzem i majerankiem.
  3. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z patelni.
  4. Do gorącej patelni po smażeniu wątróbki włożyć cebulę pokrojoną w pióra, zeszklić, ewentualnie dodać oleju.
  5. Na cebulę wyłożyć wątróbkę, wlać wodę i dusić pod przykryciem 8 - 10 minut.
  6. Pod koniec posolić do smaku, wymieszać i jeszcze chwilę dusić do rozpuszczenia się soli.
  7. Podawać dowolnie z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, ewentualnie z domowym chlebem razowym.

    Polecam również wątróbkę drobiową.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *