Bułeczki drożdżowe z serem

/ 3

Smak ciasta drożdżowego i zapieczonego na nim białego sera bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji proponuję polać je lukrem.

Wypieki drożdżowe z serem
Długo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej było zabrać się za ich robienie, bo w rzeczywistości, aż tak wiele czasu to nie zajmuje.
Bułki z ciasta drożdżowego i sera

Składniki na bułeczki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 2 jajka
  • 70 g masła roztopionego
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania ciasta

Masa serowa:

  • 250 g sera białego twarogowego
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki cukru z wanilią

Lukier:

  • 5 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Jak przygotować bułeczki drożdżowe z serem?

  1.  Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do podwojenia swojej objętości (bardzo szybko rosną).
  2. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z mlekiem i miodem, dodać sól. Wymieszać i dodać roztopione zimne masło. Zagnieść ciasto ręką, ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Początkowo ciasto klei się do ręki, ale w trakcie zagniatania przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę.
  4. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko posmarować olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały po upieczeniu. Bułeczki przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej.
  6. Ciasto posmarować odrobiną mleka, tak szybko się nie przypiecze.
  7. Piec w nagrzanym do 190 stopni C 15 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
  8. Aby otrzymać bardziej słodkie bułeczki, polać je lukrem. W tym celu składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką masę.

    Zobacz również: racuchy drożdżowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *