Kokosanki

/ 0

Pyszne i łatwe do przygotowania kokosanki na deser. Chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku. Wspaniała kokosowa uczta, idealne do kawy lub herbaty. Kto lubi smak kokosa, będzie na pewno nimi zachwycony. Prosty przepis na kokosanki.

Ciastka kokosowe
Prosty i łatwy do wykonania przepis na kokosanki, który mam już od dawna i często z niego korzystam. Jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek na deser. Domowe ciasteczka z wiórków kokosowych, zdecydowanie zbyt szybko znikają po zrobieniu.

Przepis na kokosanki:

  • 50 g masła 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 białka 
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej) 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kokosanki?

  1. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy mleko, całość mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do wystudzenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  3. Do piany dodajemy wystudzoną masę kokosową i delikatnie całość mieszamy, aż składniki się połączą.
  4. Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka.
  5. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy kokosanki ok. 10 -20 minut do zarumienienia.

    Zobacz również: ciasteczka mega kokosowe.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *